ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

parallax background
logo-iatriko

Η κλινική ασχολείται με όλα τα νοσήματα της Εσωτερικής Παθολογίας και της Λοιμωξιολογίας. Νοσηλεύονται τόσο επείγοντα προβλήματα υγείας όσο και χρόνιες καταστάσεις που απαιτούν νοσηλεία για την αντιμετώπισή τους. Υπάρχει η δυνατότητα ημερήσιας νοσηλείας στο Κέντρο, στις εγκαταστάσεις του ODC (One Day Clinic) για το σκοπό εγχύσεων αντιμικροβιακών ή άλλων φαρμάκων.
Διευθυντής της Κλινικής είναι ο Διακεκριμένος Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος Δρ.Γαργαλιάνος Κακολύρης Παναγιώτης. Συνεργάτης και Επιμελητής της Κλινικής είναι ο Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος Μουσσάς Γ. Νικόλαος


ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ

parallax background

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑΑντιμετωπίζονται οι ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα δηλαδή με χρόνια βακτηριακή λοίμωξη του προστάτη αδένα. Η αντιμετώπιση του ασθενούς γίνεται πάντα βάσει τεκμηριωμένης Ιατρικής και περιλαμβάνει την ανεύρεση και ταυτοποίηση του παθογόνου μικροβίου, τον έλεγχο και σταδιοποίηση της λοίμωξης με αντικειμενικές μεθόδους (εργαστηριακές και απεικονιστικές) και τη σωστή θεραπεία. Μετά από τη λήψη πλήρους ιστορικού ο ασθενής εξετάζεται κλινικά και ακολούθως προγραμματίζεται η εξέταση κατά Stamey Meares. Στο ενδιάμεσο ο ασθενής υποβάλλεται σε εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο προκειμένου να υπάρχει ένα αντικειμενικό σημείο παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας της αγωγής. Με την εξέταση του προστατικού εκκρίματος κατά Stamey Meares γίνεται εφικτή η απομόνωση του υπεύθυνου παθογόνου και ο έλεγχος της ευαισθησίας στα αντιβιοτικά. Αφού ολοκληρωθεί η καλλιέργεια του παθογόνου και γίνουν γνωστές οι ευαισθησίες του, ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία με άλλοτε άλλη διάρκεια σχεδόν πάντα όμως πολλών εβδομάδων. Η ανάγκη μεγαλύτερης διάρκειας θεραπείας προκύπτει από την ειδική συμπεριφορά που έχει ο προστάτης αδένας όσων αφορά τη φαρμακοκινητική των διαφόρων αντιβιοτικών. Λίγα αντιβιοτικά διεισδύουν στον προστάτη και αυτά επιτυγχάνουν μικρότερες συγκεντρώσεις απ’ ότι σε άλλους ιστούς. Το σκεπτικό λοιπόν είναι, να επιτύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκεντρώσεις του αντιβιοτικού εντός του προστάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα με στόχο την εκρίζωση του παθογόνου μικροβίου. Η εξέταση κατά Stamey Meares γίνεται στο Ιατρείο της Κλινικής και τα δείγματα καλλιεργούνται στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Τόσο οι εργαστηριακές εξετάσεις όσο και ο απεικονιστικός έλεγχος (Μαγνητική Τομογραφία προστάτη ή Διορθικό Υπερηχογράφημα προστάτη) μπορούν να γίνουν στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.


ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙΧρόνια διαβητικά έλκη των κάτω άκρων είναι δύσκολο να επουλωθούν και χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, συχνά από πολλές Ιατρικές Ειδικότητες. Το διαβητικό πόδι είναι ουσιαστικά μια χρόνια λοίμωξη, η βαρύτητα της οποίας ποικίλει σε κάθε ασθενή. Σημαντικός παράγοντας είναι ο αυστηρός έλεγχος της γλυκαιμίας και η αντιμετώπιση της αγγειοπάθειας και νευροπάθειας που κατά κανόνα συνυπάρχουν στους ασθενείς αυτούς. Ο παράγοντας χρόνιας λοίμωξης μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία όταν η αιμάτωση του άκρου είναι ικανοποιητική. Αυτό γίνεται με την μακροχρόνια αντιμικροβιακή θεραπεία πολλές φορές σε συνδυασμό με τη Χειρουργική παρέμβαση για καθαρισμό νεκρωμένων ιστών. Όπου απαιτείται, Αγγειοχειρουργική παρέμβαση θα βελτιώσει την αιμάτωση του άκρου ενώ τέλος η Πλαστική Χειρουργική θα βελτιώσει περαιτέρω το λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.


ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗΗ κλινική αναλαμβάνει τη συμβουλευτική των ταξιδιωτών στα πλαίσια προληπτικής Ιατρικής. Αναλόγως του προορισμού του κάθε ταξιδιώτη θα συσταθεί ο απαιτούμενος εμβολιασμός, η απαιτούμενη χημειοπροφύλαξη ενώ θα δοθούν οι απαραίτητες συστάσεις προφύλαξης έκθεσης σε τροπικά νοσήματα. Στοιχεία για ρουχισμό, εντομοαπωθητικά και άλλα προφυλακτικά μέσα δίδονται γραπτώς στον ενδιαφερόμενο. Ειδικό μέρος του Ιατρείου αποτελούν οι ασθενείς που επιστρέφουν από ταξίδι με πυρετό ή αναπτύσσουν εμπύρετο νόσημα λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή τους στη Χώρα μας. Το επιδημιολογικό ιστορικό και η γνώση των τροπικών νοσημάτων της Χώρας που επισκέφτηκε ο ταξιδιώτης οδηγούν στην καλύτερη έκβαση των ασθενών αυτών.


ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΗ φυματίωση είναι η λοίμωξη που οφείλεται σε στελέχη μυκοβακτηρίων και συγκεκριμένα στο Mycobacterium tuberculosis. Η φυματίωση συνήθως αφορά στον πνεύμονα (πνευμονική μορφή) αλλά μπορεί να αφορά και σε οποιοδήποτε οργανικό σύστημα (εξωπνευμονική μορφή). Ο συγχρωτισμός, οι κακές συνθήκες υγιεινής και η πτωχή διατροφή είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευνοούν τη μετάδοση της φυματίωσης. Η παρατεταμένη και κοντινή επαφή με άτομο που μεταδίδει το μυκοβακτηρίδιο είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας κινδύνου. Στο Ιατρείο αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις πνευμονικής και εξωπνευμονικής φυματίωσης. Ένα μεγάλο μέρος της πρακτικής μας αφορά στην λανθάνουσα φυματίωση. Τη λανθάνουσα δηλαδή παρουσία του μικροβίου στον οργανισμό που όμως δεν έχει οδηγήσει σε ενεργό λοίμωξη. Οι ασθενείς αυτοί, συνήθως ανοσοκατεσταλμένοι, διαβητικοί, ογκολογικοί ή αιματολογικοί ασθενείς, πρέπει να λάβουν θεραπεία με αντιφυματικά φάρμακα (ένα ή δύο) για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να προστατευτούν από μελλοντική ενεργό φυματιώδη λοίμωξη. Το Ιατρείο υποστηρίζεται από Πνευμονολόγους – ενδοσκόπους και Χειρουργούς του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών για τη λήψη κατάλληλων βιολογικών δειγμάτων και ιστών για καλλιέργεια, ταυτοποίηση και έλεγχο ευαισθησίας στα διάφορα αντιφυματικά φάρμακα του M.tuberculosis. Η λήψη κατάλληλων δειγμάτων με βρογχοσκόπηση ή βιοψία ιστού (χειρουργικά) απαιτεί την ημερήσια νοσηλεία του ασθενούς. Απλή καλλιέργεια πτυέλων ή λήψη ασκιτικού ή πλευριτικού υγρού μπορεί να γίνει χωρίς νοσηλεία.


ΧΡΟΝΙΑ ΟΣΤΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗΗ οστική λοίμωξη μπορεί να είναι οξεία, υποξεία ή χρόνια. Μπορεί να συμβεί είτε αιματογενώς είτε κατά συνέχεια ιστού (από επέκταση μιας κοντινής εστίας λοίμωξης ή και σηπτικής αρθρίτιδας) είτε τέλος μετά από τραυματισμό. Η χρόνια οστική λοίμωξη μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε οστό μετά από τραυματισμό ή λοίμωξη ιστού πλησίον του οστού. Επίσης μπορεί να συμβεί σε οστά που φέρουν προσθετικά υλικά (λάμες, βίδες, ήλους) ή σε τεχνητές αρθρώσεις. Η χρόνια οστική λοίμωξη γενικότερα και η οστική λοίμωξη επί ξένων υλικών ειδικότερα, είναι οι δυσκολότερες λοιμώξεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος τόσο ο ασθενής όσο και ο Ιατρός. Χωρίς τον ευρύ Χειρουργικό καθαρισμό, την αφαίρεση νεκρών ιστών και ξένων σωμάτων, η μακροχρόνια αντιμικροβιακή αγωγή μπορεί μόνον να καταστείλει την λοίμωξη και όχι να την εκριζώσει. Έτσι λοιπόν απαιτείται άριστη συνεργασία των Ορθοπεδικών Χειρουργών με τη Λοιμωξιολογική Ομάδα για την καλύτερη αντιμετώπιση των χρόνιων οστικών λοιμώξεων. Απόλυτος προγραμματισμός των παρεμβάσεων υπό κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή, αφού ληφθούν τα κατάλληλα βιολογικά δείγματα είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή έκβαση των ασθενών αυτών. Οι επιθυμίες του ασθενούς και γενική του κατάσταση, το παθογόνο και οι ευαισθησίες του στα αντιβιοτικά και η ύπαρξη ή όχι ξένων σωμάτων, καθορίζουν το διαγνωστικό και θεραπευτικό πλάνο. Η Κλινική μας είναι πάντα δίπλα στους ασθενείς σε οποιαδήποτε συνθήκη ή επιλογή.


HIV ΛΟΙΜΩΞΗΣτο Ιατρείο έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε οροθετικούς ασθενείς, ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας – HIV. Ασθενείς με πρόσφατη ή παλαιότερη οροθετικότητα, μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές περιβάλλον στο οποίο να βλέπουν τον Ιατρό τους, να λαμβάνουν την απαιτούμενη συνταγογράφηση και να έχουν το χρόνο για συζήτηση και ενημέρωση. Όλες οι απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Μέτρηση ιικού φορτίου και CD4+ λεμφοκυττάρων γίνονται με συνεργαζόμενα ειδικά Εργαστήρια σε σύντομο χρονικό διάστημα και η παρακολούθηση των ασθενών αυτών είναι βέλτιστη από κάθε άποψη. Η μεγάλη εμπειρία στο πεδίο των λοιμώξεων και της παθολογίας της HIV λοίμωξης, τα ειδικά Εργαστήρια και οι κτηριακές εγκαταστάσεις της Κλινικής καθιστούν το Ιατρείο μας ένα επίτευγμα από το οποίο θα ωφεληθεί ο οροθετικός ασθενής. Η ομάδα μας είναι πάντα δίπλα στους οροθετικούς ασθενείς και επίσκεψη στο Ιατρείο μπορεί να γίνει όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.


ΧΡΟΝΙΕΣ ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣΗ χρόνια δερματική λοίμωξη συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις χρόνιας λεμφικής ή φλεβικής στάσης και αφορά κυρίως τα κάτω άκρα. Οι υποτροπιάζουσες δερματικές λοιμώξεις περιλαμβάνονται στην ίδια κατηγορία και έχουν σαν αίτιο τους στρεπτοκόκκους και σταφυλοκόκκους. Ο ασθενής αφού δώσει πλήρες ιστορικό και εξεταστεί, θα υποβληθεί σε έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της χρόνιας δερματικής ή υποτροπιάζουσας λοίμωξης. Οι ασθενείς αυτοί υποβάλλονται σε θεραπεία λοίμωξης δέρματος και μαλακών μορίων για διάρκεια τουλάχιστον δυο εβδομάδων (ποικίλει ανάλογα με την ανταπόκριση) αφού έχει ελεγχθεί η αιτία και ακολούθως λαμβάνουν χρόνια προφυλακτική αγωγή. Η χρόνια προφυλακτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει ενέσιμο αντιβιοτικό κάθε εβδομάδα ή τακτική λήψη μικρής δόσης αντιβιοτικού από το στόμα. Η εκπαίδευση του ασθενούς και η στενή Ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητα στοιχεία για την καλή έκβαση των ασθενών αυτών. Ιδανική είναι η άρση των αιτίων φλεβικής ή λεμφικής στάσης και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Πλήρης έλεγχος χρόνιων νοσημάτων μπορεί να επιτευχθεί και να ωφελήσει επίσης στη πρόληψη των υποτροπών.