ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

parallax background

ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙA


Η Λοιμωξιολογία είναι μια από τις λίγες επίσημες εξειδικεύσεις της Παθολογίας και της Παιδιατρικής στην Ελλάδα. Προς το παρόν άλλη επίσημη εξειδίκευση είναι η Εντατικολογία/ΜΕΘ και ΜΕΝ. Με τον όρο επίσημη θεωρούμε την εκπαίδευση που βασίζεται σε πρόγραμμα, αξιολογείται από υπεύθυνους εκπαιδευτές και στο τέλος αποδίδεται ο τίτλος μετά από εξετάσεις σε Εθνικό επίπεδο στο Υπουργείο Υγείας.
Η Λοιμωξιολογία ασχολείται με τη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των λοιμώξεων. Οι κοινές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται συνήθως από τις αντίστοιχες Παθολογικές Ειδικότητες ή τους Ειδικούς Παθολόγους χωρίς προβλήματα. Δύσκολα περιστατικά, σπάνιες λοιμώξεις ή λοιμώξεις που απαιτούν ειδικές γνώσεις νοσολογίας ή φαρμακολογίας έχουν ανάγκη από τον τομέα της Λοιμωξιολογίας. Η άσκηση της Λοιμωξιολογίας απαιτεί την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών δράσης βακτηριδίων, ιών, μυκήτων και παρασίτων, των μηχανισμών ανταπόκρισης του οργανισμού στις λοιμώξεις και της φαρμακολογίας των αντιμικροβιακών ουσιών που χρησιμοποιούνται για κάθε μια από αυτές. Γνώσεις επιδημιολογίας, ταξιδιωτική ιατρική, προληπτική ιατρική και εμβολιασμός είναι βασικές στην άσκηση της Λοιμωξιολογίας παγκοσμίως. Η άσκηση της εξειδίκευσης γίνεται τόσο σε Νοσοκομεία (Κρατικά και Ιδιωτικά) όσο και επίπεδο Ιατρείου (Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων ή Ιδιωτικά Παθολογικά και Παιδιατρικά Ιατρεία).

περισσότερα

Στα νοσοκομεία ο Λοιμωξιολόγος μπορεί να είναι σύμβουλος άλλων Ειδικών Ιατρών στα πλαίσια αντιμετώπισης των Λοιμώξεων σε όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου. Μπορεί να ασκεί την Ειδικότητα στα ειδικά Ιατρεία του Νοσοκομείου ή τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ). Στο Ιατρείο μπορεί να παρακολουθεί τόσο χρόνιες λοιμώξεις (προστατίτιδες, οστεομυελίτιδες), ειδικές λοιμώξεις (φυματίωση, HIV) ή και οξείες λοιμώξεις (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, λοιμώξεις σε ειδικούς πληθυσμούς) που δύσκολα αντιμετωπίζονται από μη ειδικους Ιατρούς. Το εύρος των περιστατικών περιλαμβάνει λοιμώξεις όλων των οργανικών συστημάτων (δέρμα, μυοσκελετικό, καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, πεπτικό, κεντρικό νευρικό, νευροαισθητηριακό).

Ειδική αναφορά οφείλει να γίνει στην Παθολογία της HIV λοίμωξης και του AIDS. Η μόνη ειδικότητα που ασχολήθηκε και τελικά κατέκτησε την λοίμωξη του HIV ήταν η Παθολογία και Λομωξιολογία (και αντίστοιχα η Παιδιατρική και Λοιμωξιολογία στα παιδιά και νεογνά). Λόγω της σοβαρής ανοσοκαταστολής που προκαλεί ο ιός σε προχωρημένα στάδια της λοίμωξης, οι ασθενείς με HIV/AIDS εκδηλώνουν νοσήματα που αν όχι ποτέ, σπάνια θα δει ο μη Ειδικός κατά τη διάρκεια ζωής του. Νοσήματα που μόνο από άτλαντες και βιβλιογραφικές αναφορές μπορεί να έρθει σε επαφή ο μη Ειδικός Ιατρός, η Ιατρική της HIV λοίμωξης (δλδ η Λοιμωξιολογία) τα αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά. Κοινές δερματοπάθειες λαμβάνουν τεράστια έκταση ή εκδηλώνονται με άτυπο χαρακτήρα στους ασθενείς αυτούς. Παρασιτικές και ειδικές βακτηριακές λοιμώξεις είναι σχεδόν μοναδικές σε ασθενείς με AIDS και αιματολογικούς ασθενείς ή μεταμοσχευμένους. Εκδηλώσεις από το αναπνευστικό μπορούν να ντροπιάσουν και τους πιο έμπειρους αν δεν είναι εξοικειωμένοι με την HIV λοίμωξη. Αιματολογικές και λεμφικές κακοήθειες είναι πολύ συχνά φαινόμενα. Το κλασικό σάρκωμα kaposi, σχεδόν αποκλειστικά σε ασθενείς με AIDS ή άλλη σοβαρή ανοσοκαταστολή, μπορεί να εκδηλωθεί τυπικά στο δέρμα αλλά να έχει εντόπιση οπουδήποτε στο ανθρώπινο σώμα. Η μεγαλύτερη χαρά έρχεται με το μήνυμα της ειδικής αντιικής θεραπείας που ειδικά αν χορηγηθεί σε αρχικό στάδιο της λοίμωξης έχει την ικανότητα να καταστείλει τον ιό σε τέτοιο επίπεδο που τελικά ο ασθενής να μην ζήσει ποτέ καμία από τις επιπλοκές που αναφέραμε. Έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε ασθενείς σε μεγάλη ηλικία πλέον, οι οποίοι πια εμφανίζουν προβλήματα σχετικά με την ηλικία και τον τρόπο ζωής. Τέτοια είναι τα κοινά νοσήματα και σύνδρομα με τα οποία ασχολούνται όλοι οι Ειδικοί Παθολόγοι: αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική νόσος, αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κτλ. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, πως αφού έχεις επιτύχει στον τομέα της λοίμωξης, καλείσαι τώρα να ασχοληθείς με τα χρόνια νοσήματα που αναπτύσσει ο συγκεκριμένος πληθυσμός που γερνάει και νοσεί όπως οποιοσδήποτε άλλος χωρίς λοίμωξη. Δικαίως θα αναφέρω τον Sir. Wiliam Osler ο οποίος έλεγε “He who knows syphilis knows medicine” δηλαδή «εκείνος που ξέρει την σύφιλη, ξέρει Ιατρική». Στην εποχή μας παραμένει επίκαιρο αλλά η σπουδαιότερη λοίμωξη πλέον είναι το HIV.


Το Λοιμωξιολογικό Ιατρείο γίνεται στον ίδιο χώρο με το Παθολογικό. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις οξείες και χρόνιες λοιμώξεις που σας απασχολούν. Λοιμώξεις όλων των οργανικών συστημάτων και συστηματικές λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν στο Ιατρείο του Πειραιά ή στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Το πρόγραμμα του Ιατρείου στον Πειραιά είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατόπιν ραντεβού, απογευματινές ώρες και για το Μαρούσι από Δευτέρα έως Παρασκευή πρωινές ώρες, εκτός από Τρίτη και Πέμπτη που υπάρχει η δυνατότητα για απογευματινό ραντεβού. Ενδεικτικά, τα νοσήματα που αντιμετωπίζουμε είναι:

• Λοιμώξεις αναπνευστικού, παρόξυνση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, λοιμώξεις σε χρόνιους αναπνευστικούς ασθενείς με αποικισμό από πολυανθεκτικά παθογόνα. Ιγμορίτιδα και παραρρινοκολπίτιδα.
• Λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων, λοιμώξεις χειρουργικού πεδίου. Διαβητικό πόδι, έλκη, γάγγραινα.
• Σηπτική αρθρίτιδα και οστεομυελίτιδα.
• Λοιμώξεις προσθετικών υλικών και λοιμώδεις επιπλοκές σε προσθετικές αρθρώσεις.
• Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.
• Χρόνια προστατίτιδα.
• Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
• Ιατρική της HIV λοίμωξης.
• Λοιμώξεις κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και εμφυτευμένων συσκευών ΚΝΣ.
• Ενδοκαρδίτιδα και ενδαγγειακές λοιμώξεις, λοιμώξεις σχετιζόμενες με κεντρικούς καθετήρες.
• Παρασιτικά νοσήματα.
• Λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (ογκολογικοί, αιματολογικοί, μεταμοσχευμένοι).


Αρκετά από τα νοσήματα αυτά αρχικά νοσηλεύονται σε Κλινικές Ιδιωτικών ή Κρατικών Νοσοκομείων και ακολούθως παρακολουθούνται σε εξωτερική βάση. Η παρακολούθηση των ασθενών αυτών είναι βέλτιστη όταν γίνεται από ειδικό Λοιμωξιολόγο. Αυτό μπορεί να γίνει στο Λοιμωξιολογικό Ιατρείο στο Πειραιά είτε στη Κλινική στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.


Η Λοιμωξιολογική επίσκεψη και εκτίμηση (Consultation) είναι παρόμοια με της Παθολογικής, περιλαμβάνει όμως αρκετά επιδημιολογικά στοιχεία και ένα εκτεταμένο ιστορικό σχετικό με τις νοσηλείες του ασθενούς, τη λήψη αντιβιοτικών, την επαφή του ασθενούς με υπηρεσίες υγείας, το ταξιδιωτικό ιστορικό του ασθενούς κ.α. Η φυσική εξέταση είναι πάντα πλήρης, ανεξαρτήτως του πάσχοντος οργανικού συστήματος και επαναλαμβάνεται σε κάθε επόμενη επίσκεψη. Ο έλεγχος με λήψη δειγμάτων βιολογικών υγρών ή ιστών είναι σχεδόν πάντα αναγκαία και γίνεται είτε στα ειδικά εργαστήρια, είτε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μετά από προγραμματισμό. Η χορήγηση μακροχρόνιας αγωγής είναι αρκετά συχνή τακτική και η στενή παρακολούθηση των ασθενών αυτών είναι απολύτως αναγκαία για τον έλεγχο τόσο της αποτελεσματικότητας της αγωγής όσο και της εμφάνισης παρενεργειών ή τοξικότητας από τα χορηγούμενα αντιμικροβιακά φάρμακα. Βέβαια σε περιπτώσεις οξέων λοιμώξεων, μια επίσκεψη με επανεξέταση συνήθως αρκεί και ο ασθενής θεραπεύεται χωρίς μακροχρόνιες επιπτώσεις. Η συμβουλευτική σχετικά με τα λοιμώδη νοσήματα είναι σπουδαίο κομμάτι της Λοιμωξιολογικής πρακτικής και αποτελεί Ιατρική πράξη. Στα πλαίσια αυτά στο Ιατρείο ασκείται η Ιατρική σεξουαλικής Υγείας. Περιλαμβάνει διάγνωση και θεραπεία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), έλεγχο και αντιμετώπιση συν λοιμώξεων επί ΣΜΝ, συμβουλευτική και ενημέρωση σχετικά με τα ΣΜΝ ενώ παρέχεται πληροφόρηση και ενημέρωση για σοβαρά νοσήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία όπως είναι το HIV/AIDS και η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας B.


Επίσης στα πλαίσια του Λοιμωξιολογικού Ιατρείου λειτουργεί η Ταξιδιωτική Ιατρική όπου παρέχονται πληροφορίες σχετικές με τους κινδύνους λοιμώξεων στις περιοχές που θα επισκεφτεί ο ενδιαφερόμενος. Παρέχονται οδηγίες αποφυγής των λοιμώξεων αυτών, δίδονται προληπτικά φάρμακα που πρέπει να έχει μαζί του ο ταξιδιώτης και εκτελούνται οι απαιτούμενοι εμβολιασμοί. Επίσης αναλαμβάνουμε τον ταξιδιώτη που επιστρέφει από το εξωτερικό και εμφάνισε πυρετό στο προορισμό του ή όταν επέστρεψε στη Χώρα μας. Οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζονται μόνο από Ειδικούς Λοιμωξιολόγους.