ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

Έχω πυρετό, χρειάζομαι Λοιμωξιολόγο;

Τα περισσότερα εμπύρετα νοσήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον οικογενειακό σας Ιατρό με απόλυτη επιτυχία και χωρίς καμία απολύτως μακροπρόθεσμη επίπτωση για την υγείας σας. Όταν ο οικογενειακός σας Ιατρός το επιθυμεί, μπορείτε να επισκεφτείτε τον Λοιμωξιολόγο. Ο λόγος της επίσκεψης είναι συνήθως μια λοίμωξη που δεν ανταποκρίνεται στη συνήθη αγωγή ή ένα δύσκολα αντιμετωπίσιμο μικρόβιο.

Έχω χρόνια προστατίτιδα, να επισκεφτώ Ουρολόγο ή Λοιμωξιολόγο;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν ο Ουρολόγος σας έχει σοβαρότατες αποδείξεις για το παθογόνο που σας προκαλεί τη λοίμωξη και έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας τότε μπορεί να σας παρακολουθήσει αποτελεσματικά. Η απομόνωση του παθογόνου γίνεται με ειδική εξέταση που περιλαμβάνει τη μάλαξη του προστάτη και λέγεται εξέταση Stamey – Meares. Οποιαδήποτε άλλη τεχνική είναι βάση βιβλιογραφίας τελείως άχρηστη. Αν σας προτείνεται από Ειδικό Ιατρό καλλιέργεια σπέρματος, καλό είναι να δείτε Λοιμωξιολόγο.
Επίσης μετά πολλαπλή και ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών πιθανότατα το παθογόνο θα αποκτήσει αντοχές, οπότε κρίνεται σκόπιμο ο Ιατρός που θα σας αναλάβει να έχει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο με στόχο την πλήρη θεραπεία της λοίμωξής σας.

Μου είπαν κατά την έξοδό μου από το νοσοκομείο να με παρακολουθεί Λοιμωξιολόγος, μπορείτε να με αναλάβετε;

Ναι. Στο Ιατρείο αναλαμβάνουμε όλες τις λοιμώξεις των ενηλίκων. Παρακαλείστε να προσκομίσετε το εξιτήριο και το ενημερωτικό σημείωμα που σας χορήγησε το Νοσοκομείο καθώς και οποιαδήποτε σχετική εξέταση που σας έγινε κατά τη διάρκεια νοσηλείας σας.

Παίρνω θεραπεία για λοίμωξη αναπνευστικού και έχω δύσπνοια. Χρειάζομαι Λοιμωξιολόγο;

Ίσως ναι, αλλά άμεσα χρειάζεστε επείγουσα Ιατρική φροντίδα, ιδανικά σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Αν πάσχετε από κάποια ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και ενώ βρίσκεστε σε θεραπεία με συμπτωματική αγωγή, παρουσιάσετε επιδείνωση και δύσπνοια τότε ίσως συνέβη βακτηριακή επιλοίμωξη και πλέον ίσως πάσχετε από πνευμονία. Επίσης αν έχετε γνωστή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και παρουσιάσετε επιδείνωση της δύσπνοιας ή υπνηλία, πάλι πρέπει να επισκεφτείτε το Τμήμα Επειγόντων γιατί η πιθανότητα βακτηριακής λοίμωξης και αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας είναι πολύ πιθανά σενάρια.

Είμαι οροθετικός, με παρακολουθούν στη Μονάδα Λοιμώξεων του Χ Νοσοκομείου. Μπορείτε να με αναλάβετε;

Τόσο στο Ιατρείο όσο και στη Κλινική μπορούμε να δούμε οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί και να το αντιμετωπίσουμε. Στη Κλινική, μετά από απαίτησή σας μπορούμε να σας παρακολουθούμε πλήρως για την HIV λοίμωξη και να σας συνταγογραφήσουμε τα φάρμακά σας. Ωστόσο τα φάρμακα θα εξακολουθήσετε να τα παίρνεται από το Φαρμακείο κάποιου Κρατικού Νοσοκομείου. Στο Ιατρείο μπορώ να σας παρακολουθήσω για όλες τις παραμέτρους της HIV λοίμωξης, να αντιμετωπίσω τα Παθολογικά νοσήματα που προκύπτουν, τα αντιρετροϊικά φάρμακα όμως θα πρέπει να σας τα συνταγογραφεί Λοιμωξιολόγος σε Νοσοκομείο.

Επειδή έχω υψηλό πυρετό θέλω να μου πείτε τι αντιβιοτικό να πάρω

Το εμπύρετο νόσημα μπορεί να είναι οτιδήποτε. Συνήθως φθινόπωρο και χειμώνα αφορά σε ιογενή λοίμωξη. Ωστόσο το αντιβιοτικό δίνεται πάντα σε περίπτωση βακτηριακής λοίμωξης και με γνώμονα την εστία της λοίμωξης, τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της λοίμωξης, τη βαρύτητα αυτής και των παραγόντων κινδύνου του ασθενούς. Άλλοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν είναι η συγκέντρωση του φαρμάκου στην εστία της λοίμωξης. Όλα αυτά αποτελούν μια σοβαρότατη θεραπευτική απόφαση που οφείλει να λάβει χώρα μετά από λεπτομερή φυσική εξέταση και λήψη ιστορικού.
Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Θα επισκεφτείτε το Ιατρείο, θα εξεταστείτε και θα λάβετε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ή συστάσεις/οδηγίες.

Έχω υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, μπορώ να επισκεφτώ λοιμωξιολόγο;

Στην περίπτωση υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων επιβάλλεται η συμβουλή του λοιμωξιολόγου. Η πολλαπλή και ακατάλληλη χρήση των αντιβιοτικών οδηγεί με ακρίβεια σε αντοχή των παθογόνων ή ακόμα και αποικισμό από πολυανθεκτικά βακτήρια. Υπάρχουν τακτικές και λύσεις για τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις σε κάθε ηλικιακή ομάδα ανθρώπων.

Έχω πνευμονία, λαμβάνω θεραπεία από άλλο Ιατρό, χρειάζομαι Λοιμωξιολόγο;

Όχι. Οι συνήθεις λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και με απόλυτη επιτυχία από συναδέλφους Ειδικούς Ιατρούς (Παθολόγοι, Γενικοί Οικογενειακοί Ιατροί, Πνευμονολόγοι). Η ανάγκη για τη συμβουλή Λοιμωξιολόγου προκύπτει όταν υπάρχει ασυνήθιστη εκδήλωση από μια γνωστή νόσο, σπάνια νόσος, επιπλοκή κατά τη διάρκεια θεραπείας ή υποτροπή μετά το τέλος της θεραπείας. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς καλό είναι εξαρχής να αναζητούν συμβουλή Λοιμωξιολόγου.

Έχω ουρολοίμωξη, επισκέφτηκα ουρολόγο και παίρνω θεραπεία, έχω ανάγκη από Λοιμωξιολόγο;

Όχι. Οι συνήθεις λοιμώξεις του ουροποιητικού μπορούν να αντιμετωπιστούν με ευκολία από τους Ειδικούς Ουρολόγους Ιατρούς. Αν είστε γυναίκα, η αγωγή που σας χορηγεί ο συνάδελφος είναι προφανώς αρκετή. Δίδουμε ιδιαίτερη προσοχή στη βαρύτητα των συμπτωμάτων και τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Αν κάνετε εμέτους και δεν μπορείτε να δεχτείτε από του στόματος ενυδάτωση και αντιβιοτικά, αν έχετε υψηλό πυρετό και πόνο στη μέση ή στα πλάγια της κοιλιάς, αν ζαλίζεστε όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι ή αν βλέπετε πως δεν ουρείτε αρκετά, τότε ίσως πάσχετε από σοβαρότερη λοίμωξη του ουροποιητικού και μπορεί να χρειάζεστε νοσηλεία. Ενημερώστε τον Ιατρό σας ή επισκεφτείτε Νοσοκομείο.